Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Στην εκπνοή του χρόνου...

Το 2014 που φεύγει σε λίγες ώρες, είχε πολλά καλά και πολλά πράγματα που προκάλεσαν φθορά. Τα θετικά δεν μηδενίζουν τα αρνητικά, αλλά και τα δύσκολα δεν μειώνουν την αξία των ωραίων που συνέβησαν αυτή τη χρονιά. Όπως κάθε χρόνο, όμως, θα ήθελα τα καλά να υπερτερούν κατά κράτος.
Αυτή τη χρονιά, άνθρωποι βρήκαν τον έρωτα που περίμεναν από εκεί που δεν το περίμεναν(ο καλύτερος τρόπος δηλαδή), άλλοι αποφάσισαν ότι αυτός που είχαν δεν τους αρκούσε και είχαν τη γενναιότητα να τον αποχαιρετήσουν, κάποιοι υποδέχτηκαν στη ζωή τους τα υπέροχα, ολόγλυκα και πανέμορφα μωρά που επιθυμούσαν κι άλλοι επισφράγισαν την ευτυχία τους, που βρήκαν την αγάπη που ζητούσαν ή έχουν βρει εδώ και χρόνια, με ένα γάμο και χαρήκαμε/συγκινηθήκαμε μαζί τους. Κάποιοι συνέχισαν και φέτος να μοιράζονται τη ζωή τους και να σχεδιάζουν το μέλλον ή απλώς, να περιμένουν να τους εκπλήξει.
Κάποιοι είδαν τα όνειρά τους να εκπληρώνονται κι άλλοι να ματαιώνονται, προσπάθησαν πολύ επί ματαίω ή δικαιώθηκαν, αλλά όλοι κέρδισαν τη γνώση του σε τί αξίζει να επενδύεις, πόσο και πώς.
Άνθρωποι με ταλέντο και ικανότητες "ανακαλύφθηκαν" από άλλους (κατά πλειοψηφία, με λιγότερες ικανότητες και ταλέντο και υπερεκτιμημένη κριτική δεινότητα) που χρόνια τους αγνοούσαν, αλλά και πάλι, όχι στο βαθμό που τους αναλογεί. Οι πρώτοι, όμως, προσπάθησαν να κάνουν εν μέσω αντιξοοτήτων το όνειρό τους πραγματικότητα κι έγινε, έστω κι εν μέρει.
Είχαμε ταξίδια που δεν έγιναν κι άλλα που ανέλπιστα προέκυψαν και μαζί τους μεγάλοι έρωτες με μέρη του κόσμου(σουρεαλιστικό, αλλά συμβαίνει), συναντήσεις και γνωριμίες με ανθρώπους από χώρες που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε, που μάς γέμισαν χαρά, συγκίνηση, εμπειρίες και πρόσθεσαν νέους προορισμούς ανά τον κόσμο. (Εντάξει, δεν θα μείνω στις εκνευριστικές περιπτώσεις που ήταν ήσσονος σημασίας.)
Γνωρίσαμε νέους, ενδιαφέροντες ανθρώπους, κάναμε καινούργιους φίλους, συνεχίσαμε ν' αγαπάμε τους σταθερούς(και προσωπικά, πολύ χάρηκα που παραμένουν), θέσαμε νέο πλαίσιο, νέα κριτήρια, νέα όρια, συμμορφώσαμε αυτούς που έπρεπε(συνεργάτες-γνωστούς-φίλους-συγγενείς κι ετοιμάζουμε σχέδιο συμμόρφωσης για όσους δεν το κατάλαβαν με την πρώτη), αποχαιρετήσαμε τους ταξιδιώτες μας, αλλά δεν πάψαμε να τους αγαπάμε και να τους σκεφτόμαστε κι ας μας χωρίζουν βουνά, θάλασσες μέχρι και ήπειροι, αλλά και εκείνους με τους οποίους έπρεπε απλώς να χωριστούν οι δρόμοι μας.
Συνολικά, μάθαμε ότι η ανθρώπινη ζωή θυσιάζεται στο βωμό των πολιτικών, οικονομικών, προσωπικών συμφερόντων, λες και δεν αξίζει τίποτε. Μάθαμε ότι ζούμε ανάμεσα σε ανθρώπους γεμάτους μίσος, χωρίς ανθρωπιά ή καλοσύνη, έτοιμους να επιτεθούν, να προσβάλλουν, να βιαιοπραγήσουν, ακόμη και να σκοτώσουν, γιατί διαφωνούν, επικρίνουν, δεν ανέχονται. Τί ακριβώς δεν ανέχονται εξαρτάται από την κάθε μεμονωμένη περίπτωση, υπάρχει και στην παράνοια ελαστικότητα!
Στον αντίποδα, μάθαμε ότι υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις. Άνθρωποι και ομάδες, που προσπαθούν για το καλύτερο. Βοηθούν τους συνανθρώπους τους, νοιάζονται, στηρίζουν, ενημερώνουν, αποδέχονται και βήμα-βήμα δημιουργούν μια δίοδο για να γίνει κάποτε ο κόσμος λίγο καλύτερος, έτσι όπως θα έπρεπε. Ονειρεύονται, σχεδιάζουν εκ του μηδενός και δημιουργούν πανέμορφα πράγματα από οργανώσεις, δράσεις και επιχειρήσεις μέχρι παραστάσεις και ολόκληρα φεστιβάλ.
Και λάμπουν!
 Για το 2015 λοιπόν, θα ήθελα να κρατήσουμε τη γνώση που κερδίσαμε, τους ορίζοντες που ανοίξαμε, να έχουμε υγεία, περισσότερο χρόνο για τους αγαπημένους μας ανθρώπους, νέες ευχάριστες εκπλήξεις, νέους ορίζοντες χωρίς φόβο για το καινούργιο, απέραντη αγάπη, χαρά και ευτυχία, να διανθίσουμε τα καλά, να μηδενίσουμε τα δύσκολα, κρατώντας, όμως, την πολύτιμη γνώση που μας άφησαν. Να έχουμε μια πραγματικά πολύ καλή χρονιά, καλύτερη από την περασμένη.
Υ.Γ. Κι επειδή κατά το κινέζικο ημερολόγιο είναι η χρονιά του προβάτου, φέτος ας μην είμαστε πρόβατα, αλλά ούτε και λύκοι.

                                              Φοίβος Δεληβοριάς- Και του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου