Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Ένας "Βαθύς αναστεναγμός" χωρίς περιττά λόγιαΈνας βαθύς αναστεναγμός είναι πάντα ένας καλός τρόπος αποσυμπίεσης. Ο "Βαθύς αναστεναγμός" της ομάδας ΓΑΒ, ωστόσο, είναι μια χορευτική παράσταση εμπνευσμένη από το βιβλίο της Nancy Huston, "Dolce Agonia" που παρουσιάζεται στον Κινητήρα.

Η Βίκυ Αδάμου (συν-ιδρύτρια του Κινητήρα) είναι μια ηθοποιός και σκηνοθέτιδα που δεν επαναλαμβάνεται και κάνει διαρκώς πολύ διαφορετικές, αλλά πάντα εξίσου ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές δουλειές. Φέτος, δημιούργησαν μαζί με την επίσης συν-ιδρύτρια του Κινητήρα, χορογράφο και σκηνοθέτιδα, Αντιγόνη Γύρα και τον εικαστικό και περφόρμερ Ιάσονα Βενετσανόπουλο, την ομάδα "ΓΑΒ" (εκ των αρχικών των επιθέτων τους) και την πρώτη τους δουλειά, την παράσταση χορού "Βαθύς αναστεναγμός".

Μια παρέα μεσήλικων συναντιούνται στο σπίτι κάποιων εξ αυτών για φαγητό. Εκεί, συνηθισμένα, καθημερινά πράγματα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και εικονοποιούνται στιγμές του παρόντος, του παρελθόντος ή και του μέλλοντος που για καθέναν από τους συνδαιτυμόνες έχουν διαφορετική σημασία, αλλά και βαρύτητα. Ο έξωθεν παρατηρητής-αφηγητής παρεμβαίνει για να μάς δώσει πληροφορίες για το τέλος της ζωής αυτών, χωρίς να ξέρουμε με βεβαιότητα σε ποιον-α αναφέρεται. Μόνο το φύλο αναφέρεται, ώστε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα. 

Από αισθητικής άποψης, πρόκειται για κάτι πάρα πολύ όμορφο σε σχέση με τα σκηνικά, τα ρούχα, τη μουσική, αλλά και τον φωτισμό. Δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ένα θέαμα που ο λόγος δεν έχει τον κύριο ρόλο. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται με φειδώ και καίρια μέσω των παρεμβάσεων του εξωτερικού παρατηρητή και παντογνώστη, τις κατάλληλες στιγμές.


Ένα ξύλινο τραπέζι είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο συμβαίνουν όλα. Ανεβαίνει ψηλά, ή κατεβαίνει ισοπεδώνοντας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τους ήρωες, αιωρείται σαν κούνια παίζοντας με την ισορροπία τους και άλλοτε αποκτά κλίση ανεβάζοντας τον βαθμό δυσκολίας να ισορροπήσουν ή δίνοντάς τους την επιλογή να τολμήσουν να πέσουν.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια θεατρική παράσταση, αλλά το βασικό μέσο της είναι το σώμα και όχι ο λόγος, μπορεί να μην γίνονται όλα απολύτως κατανοητά ή ξεκάθαρα, αλλά σίγουρα κρατά το ενδιαφέρον και την προσοχή του θεατή χωρίς προσπάθεια, ο οποίος, ωστόσο, μπαίνει στην ατμόσφαιρα και αντιλαμβάνεται τη θεματική και το πλαίσιο, έχοντας την ελευθερία να το ερμηνεύσει όπως επιθυμεί.

Είναι μια παράσταση που είναι φανερό ότι απαιτεί κόπο από τους ερμηνευτές (χορευτές και ηθοποιούς), από την άποψη ότι όσα συμβαίνουν επί σκηνής είναι απαιτητικά, θέλουν ρυθμό και συγχρονισμό όλης της ομάδας, χωρίς ωστόσο να φαίνεται στους θεατές όλος αυτός ο κόπος που καταβάλλεται. Το αποτέλεσμα μοιάζει να βγαίνει αβίαστα. Και είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και πραγματικά όμορφο, θίγοντας -χωρίς περιττά λόγια- βαθιά ζητήματα που μας αφορούν, λιγότερο ή περισσότερο.

Όσοι ενδιαφέρεστε για κάτι που δεν είναι συνηθισμένο, αλλά θα σας αποζημιώσει πλήρως, έχετε μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι τις 4/3 οπότε και τελειώνει.

*Η μασκότ του Κινητήρα, ο Άντρας, έκανε την εμφάνισή του αρκετές φορές μέσα στον χώρο κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά ήταν πραγματικός κύριος, περνώντας ήσυχα-ήσυχα πάντα γύρω από τον σκηνικό χώρο, κοντά ή κάτω από τα καθίσματα των θεατών και ποτέ μέσα απ' αυτόν ενοχλώντας τους ηθοποιούς. Ο Άντρας είναι -πολιτισμένος- γάτος.

                                                       "Βαθύς αναστεναγμός" Trailer

Σκηνική σύνθεση: ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος)
Σκηνικά: Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Αντιγόνη Γύρα, Ιωάννα Καμπυλαυκά
Μουσική Σύνθεση κι Επιμέλεια: Ορέστης Τάνης
Σύμβουλος Δραματουργίας: Άννα Τσίχλη
Φωτισμοί: Αnti Steve
Βοηθός Ομάδας ΓΑΒ: Χριστίνα Παπαδάκη
Βοηθός Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας: Φανή Κοκολάκη
Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη
Ερμηνεύουν: Βίκυ Αδάμου, Κωστής Δασκαλάκης, Νίκος Δραγώνας, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Γρηγόρης Σερμπής, Κατερίνα Σκιαδά, Joe Tornabene
Guest: Ana Sanchez Colberg

Κινητήρας Studio, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη.
Μέρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο 21.30, Κυριακή & Δευτέρα 20.30
Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (ανέργων, φοιτητικό)
Κρατήσεις θέσεων: 210 9248328 και info@kinitiras.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου