Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ένας κόσμος ιστοριών, συναισθημάτων, ονείρων, φαντασίας εκποιείται...

Σάββατο απόγευμα, κατάληξη μιας ηλιόλουστης και όμορφης μέρας που, ωστόσο, το κρύο ήταν τσουχτερό. Μια (καθιερωμένη) βόλτα στο κέντρο της πόλης και η προτροπή ενός γνήσιου βιβλιοφάγου μάς οδηγεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο Παζάρι Βιβλίου. Στα 1.000 τετραγωνικά του περιπτέρου απλωμένα 500.000 βιβλία, ανάκατα μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ερωτική λογοτεχνία, κόμικς, παραμύθια, παιδικά βιβλία, αλλά και μαγειρική, ζαχαροπλαστική, ερωτική μαγειρική(αμέ, κι απ' αυτά!), ιατρικά και πολλά άλλα.
Ο χώρος ασφυκτικά γεμάτος κόσμο, δεν το φανταζόμουν και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα. Τελικά, ναι, οι Έλληνες (όλων των ηλικιών, από παιδάκια μέχρι ηλικιωμένους) διαβάζουν και αναζητούν αυτό που θα τους κινήσει το ενδιαφέρον. Ίσως πάλι να ευθύνεται η ωραία μέρα που βοήθησε να συνδυαστεί η σαββατιάτικη βόλτα με ένα πέρασμα από το παζάρι βιβλίου. Ίσως πάλι λόγω της κρίσης οι λάτρεις του βιβλίου αναζητούν τέτοιες ευκαιρίες για να πλουτίσουν τη βιβλιοθήκη και το μυαλό τους. Βλέπετε στο Παζάρι Βιβλίου οι τιμές ξεκινούν από 0,50 ευρώ! Μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία. Κάντε μια βόλτα κι ίσως βρείτε κάτι που μπορεί να κινήσει και το δικό σας ενδιαφέρον. Αλλά επιστρέφω στη διαπίστωση, οι Έλληνες διαβάζουν, μπορεί να βλέπουν ριάλιτι εγκλεισμού, μαγειρικής, μουσικά τάλεντ σόου, μεσημεριανές εκπομπές κλπ, αλλά ακόμη διαβάζουν και δεν είναι μόνο οι...διανοούμενοι. Αντιθέτως, είναι άνθρωποι που θα μπορούσες να ψωνίζεις μαζί τους μαρούλια και ντομάτες στη λαϊκή ή γιαουρτάκια και οδοντόκρεμα στο σούπερ μάρκετ και να ανταλλάσσετε απόψεις για τις τιμές και την ποιότητά τους.
Το Παζάρι Βιβλίου 2011 θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Κατεβαίνετε στο σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο, στην έξοδο προς Σταδίου και το βλέπετε μπροστά σας. Ένα μεγάλο λευκό περίπτερο με κόσμο να μπαινοβγαίνει και να αναζητά αυτό που θέλει να βρει.
Το βιβλίο δεν πρέπει να πεθάνει, έχει να μας διηγηθεί πολλές ιστορίες, να μας μυήσει σε κόσμους ιδιαίτερους και μαγικούς, να μας μάθει τον κόσμο όπως δεν προλάβαμε να τον δούμε, να μας ταξιδέψει σε στίχους λυρικούς ή ρεαλιστικούς, να μας παραμυθιάσει όμορφα και να μας δώσει συμβουλές χρήσιμες ή απλώς εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.
Με πολύ κόσμο η αναζήτηση του κατάλληλου βιβλίου είναι ομολογουμένως δύσκολη και ειδικά όταν βρίσκονται σε τόσο μεγάλο αριθμό ακόμη πιο δύσκολο να το εντοπίσεις, αλλά βρείτε μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες χρόνο να περάσετε από το Παζάρι, να διαβάσετε τίτλους και συγγραφείς και κάπου εκεί ίσως βρείτε τον σύντροφο των ήσυχων και αποκλειστικά δικών σας στιγμών...
Αφεθείτε στις σελίδες ενός καλού βιβλίου κι αφήστε όλα όσα σας κουράζουν έξω απ' αυτό.