Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο Αιμίλιος Χειλάκης μίλησε στο Spame Πακέτο για την "Αγία Ιωάννα των σφαγείων"

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, στο Spame Πακέτο και το Spam Radio(www.spamradio.gr) ακούσαμε την συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγες μέρες νωρίτερα ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης με αφορμή την παράσταση "Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων" του Μπρεχτ στην οποία πρωταγωνιστεί, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Μαστοράκη.
Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός είναι ένας εξαιρετικός επαγγελματίας και ίδιαιτέρως ενημερωμένος και "διαβασμένος". Για τις ανάγκες του ρόλου του διάβασε βιβλία οικονομικών με θέμα την κρίση, όπως του Γιάνη Βαρουφάκη και του Τζωρτζ Σόρος. Ουσιαστικά, ήθελε να καταλάβει τί είναι αυτό που συμβαίνει, ποιος δημιουργεί την κρίση και τί εξυπηρετεί η τελευταία σε μια κοινωνία.
Το θέμα του έργου, που γράφτηκε το 1929, με έναυσμα το περίφημο κραχ της αμερικανικής οικονομίας, ο καπιταλισμός και οι κανόνες του, η δημοκρατία που στηρίζεται επί της ουσίας σ' αυτόν και η διαχρονικότητα όσων αναδεικνύει με τη γραφή του ο Μπρεχτ είναι ένα μέρος αυτών που μας είπε. Ο Μπρεχτ είχε γράψει για όσα βιώνουμε εμείς σήμερα, απλώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα μελετήσει εις βάθος στην εποχή της ευμάρειας. Αυτό ήταν και το λάθος μας.
Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε στην πολύ ευχάριστη συγκυρία να συνεργαστεί με την συμπρωταγωνίστριά του, Βίκυ Βολιώτη την οποία εκτιμά πολύ ως επαγγελματία και ως άνθρωπο, αλλά και τον σκηνοθέτη της παράστασης, Νίκο Μαστοράκη, τον οποίο θαυμάζει για το ότι κατάφερε να κάνει ένα έργο για τους διανοούμενος πιο λαϊκό. Απευθύνεται πια στο ευρύ κοινό.
Κλείνοντας, μιλήσαμε για το θέατρο σήμερα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζειη θεατρική παραγωγή και πώς επιλέγει τις παραγωγές στις οποίες θα συμμετάσχει ή θα ανεβάσει ο ίδιος.

Mία ενδιαφέρουσα συνέντευξη από έναν άνθρωπο με δομημένη και τεκμηριωμένη άποψη.
Υ.Γ. Και με υπέροχη φωνή,, βεβαίως.

Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.mixcloud.com/SpamePaketo/spame-25-1-2013/