Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Παίζοντας μια παρτίδα τάβλι σε μια αθηναϊκή αυλή του '70...

Εδώ και τρία χρόνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια μικρή αυλή κάπου στου Ψυρρή φιλοξενεί κάθε βράδυ μια παρτίδα τάβλι μεταξύ του Κόλλια και του Φώντα. Για την ακρίβεια, ξεκινά ως μια παρτίδα τάβλι και συνεχίζεται ως ένα σχέδιο για να πειστεί ο Κόλλιας να συμμετάσχει στην μεγάλη δουλειά που ετοιμάζει ο κουνιάδος του, ο Φώντας.
Το σημείο διένεξης των δύο ανδρών κατά κύριο λόγο είναι η εμπλοκή της συζύγου του ενός και αδερφής του άλλου στο κόλπο. Ο Κόλλιας ζηλεύει, δεν θα επιτρέψει η Καλλιόπη του να πάει ως παραδουλεύτρα στο σπίτι του πλούσιου, πλην όμως τυφλού, που είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα του για να πάρουν τα χρήματα που απαιτούνται για το κόλπο. Από την άλλη, ο Φώντας έχει ήδη συνεννοηθεί με την αδερφή του και προχωρά κανονικά το σχέδιό του. Μέχρι να δούμε αν τελικά θα πεισθεί ή όχι ο Κόλλιας, αλλά και ποιο είναι αυτό το περίφημο σχέδιο, θα παρακολουθήσουμε όλες τις διακυμάνσεις των σχέσεων αυτών των δύο ανθρώπων, μεταξύ τους, με την Καλλιόπη, με τη γειτονιά, με τον κόσμο έξω απ΄την αυλή τους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ο Κόλλιας θεωρείται ήρωας, βοήθησε κατά την περίοδο της Κατοχής να σωθούν πολλοί Έλληνες από τους Γερμανούς. Γι' αυτό ετοιμάζεται να εκδώσει και βιβλίο με τις εμπειρίες του, μόνο που δεν έχει χρήματα για να το κάνει.
Βέβαια, ακόμη το γράφει με την κυρία Αφροδίτη, εδώ και πολύ καιρό κι ενώ ξημεροβραδιάζεται εκεί και γυρίζει χαράματα, ακόμη να τελειώσει... Κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο ο Φώντας.
Από την άλλη, ο "πολυμήχανος" κουνιάδος είναι αποτυχημένος. Καμία από τις δουλειές που είχε σκεφτεί μέχρι σήμερα δεν είχε πετύχει κι όλο βρίσκει πως κάτι φταίει γι' αυτό, αλλά ποτέ οι ιδέες του. Κι ίσως τελικά να μην είναι η μεγαλομανία και η κουτοπονηριά τα μόνα του προβλήματα.
Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Κώστας Κάππας που υποδύεται τον Κόλλια και ο Σωκράτης Πατσίκας που υποδύεται τον Φώντα είναι υπέροχοι. Σε μια παράσταση τόσο δυνατή, έντονη, που τα συναισθήματα εναλλάσσονται με έναν αριστοτεχνικό τρόπο χάρη στη γραφή του Δημήτρη Κεχαΐδη, οι δυο τους κάνουν κάτι μαγικό. Η εκφραστικότητα και το ταλέντο αμφότερων παρουσιάζονται σε όλο τους το μεγαλείο. Το να καταφέρνεις δίχως να λες κουβέντα να παίζεις, να εκφράζεις τα πάντα με το πρόσωπο και το σώμα είναι ένα αδιαμβισφήτητο χάρισμα.
Πόσω μάλλον όταν καταφέρνεις στην καρδιά της Αθήνας του 2013 να μεταφερθείς σε μια αυλή του '70 με δύο αναγνωρίσιμους τύπους Έλληνα που δυστυχώς δεν έχουν απολέσει μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών τα χαρακτηριστικά τους κι εξακολουθούν να μας θυμίζουν τον μέσο Έλληνα.
Μέχρι σήμερα, 30/6, θα παίζεται στην Αθήνα, ενώ απότ ις 3 Ιουλίου ξεκινά η περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Είναι μια παράσταση που πρέπει να δείτε και να απολαύσετε τις εξαιρετικές ερμηνείες των Κώστα Κάππα και Σωκράτη Πατσίκα.

"Το τάβλι" του Δημήτρη Κεχαϊδη
Αυλή στου Ψυρρή, Αριστοφάνους 34Β και Σαρρή

Τιμές εισιτηρίων 12 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ φοιτητών και ανέργων.
Ώρα έναρξης 21.15

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο Δημήτρη Κεχαίδη
Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Κάππας
Σκηνικά - Κοστούμια Πηνελόπη Μπάμπου
Φωτισμοί Γιώργος Ανεστόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης Μιχάλης Σαράντης
Φωτογραφίες Γιάννης Μαργετουσάκης
Οργάνωση Παραγωγής Γεωργία Παναγιωτοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής Έλενα Σιώκου
Υπεύθυνη περιοδείας Αργυρώ Μουστάκα Βρεττού
Παραγωγή Κωνσταντίνος Κάππας
Πληροφορίες κρατήσεων:
210 89 38 111
www.tickethour.com, και στο 697 32 28 660

Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.facebook.com/TheatrikiParastaseToTabli2013