Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Έτσι λύνει η κυβέρνηση τα προβλήματα των δημόσιων επιχειρήσεων;

Με απίστευτη ευκολία η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το ένα εκ των τριών κομμάτων που την αποτελούν, η ΝΔ, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Αυτή είναι η λύση του προβλήματος;
Προ δύο ετών η τότε κυβέρνηση θέλησε να κλείσει την ΕΤ1 και κάποιους περιφερειακούς σταθμούς, κάτι που τελικά δεν έγινε. Αυτή τη φορά, αποφασίζουν αιφνιδιαστικά μέσα σε μερικές μόνο ώρες, να κλείσουν ό, τι είναι και ό, τι περιλαμβάνει η ΕΡΤ.
Ο Σίμος Κεδίκογλου σήμερα το απόγευμα χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς προέβη στην ανακοίνωση του τέλους της ΕΡΤ. Μίλησε για αδιαφάνεια, για σπατάλη, για φαυλότητα εν ολίγοις. Να υπενθυμίσουμε, βέβαια, στον κ. Κεδίκογλου ότι ο βασικότερος παράγοντας που δημιούργησε τέτοιου είδους καταστάσεις ήταν οι παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στην ελεύθερη λειτουργία του οργανισμού και φυσικά, στη διοίκησή του.
Το γεγονός ότι μέσα στους εργαζόμενους που αφιερώνουν χρόνο, καταβάλλουν προσπάθεια και κόπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπάρχουν και αρκετοί ανίκανοι και μάλιστα, υψηλόμισθοι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ομογενοποιούμε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Ως άνθρωπος που πέρασα 6 μήνες από τη ζωή μου στην ΕΡΤ, ως ασκούμενη δημοσιογράφος, έχω μια άποψη. Ίσως όχι τόσο εμπεριστατωμένη όσο άνθρωποι που εργάζονταν για χρόνια και μάλιστα, έμμισθοι, αλλά έχω δει ανθρώπους να λάμπουν από ταλέντο, ικανότητα, όρεξη για δουλειά και καινοτομία, ανθρώπους που θέλουν να είναι επί της ουσίας δημιουργικοί και περνούν ατέλειωτες ώρες να ασχολούνται μ' αυτό. Μπορώ να σας πω και ονόματα: Λία Ταρούση, Έφη Ζέρβα, Νίκος Ιωαννίδης, Κατερίνα Κουράντη κι άλλοι πολλοί... Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τους το επέτρεπαν πάντα, καθώς οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και η επαρχιώτικη νοοτροπία "γιατί να καλέσω κάποιον που δουλεύει και σε ιδιωτικό κανάλι;" δεν έλειπαν.
Κι απ’ την άλλη, μπορώ να αναφερθώ και σε -πασιφανώς- ατάλαντους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί από σπόντα, από μέσον, από κομματική ή "μεγαλοπαραγοντική" μεσολάβηση. Τρανό παράδειγμα η επιβολή (έτσι το εξέλαβα) της κυρίας Σαλαγκούδη στην παρουσίαση εκπομπής. Λυπάμαι που θα σας πικράνω, αλλά δεν κάνουμε όλοι οι άνθρωποι για παρουσιαστές, ας αφήσουμε αυτούς που το κάνουν καλύτερα!
Τα ουσιαστικά προβλήματα αυτού του φορέα, όμως, θα εξαφανισθούν αν πάψει να υπάρχει; Όχι αν, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, δοθούν καθαρές λύσεις; Η εξυγίανση δεν γίνεται με το να πετάς στον κάλαθο των αχρήστων και να στέλνεις στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, επειδή σου φαίνεται πιο εύκολο από το να κάνεις έναν προσεκτικό σχεδιασμό.
Στο κάτω-κάτω, με τις κομματικές παρεμβάσεις έφτασε εδώ που έφτασε, επιβάλλοντας πλειάδα ανίκανων επαγγελματιών (μέχρι και σήμερα) με μορφή χάρης. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, το να βρίσκουμε ως αποδιοπομπαίους τράγους απλούς εργαζόμενους είναι το λιγότερο όνειδος.
Ειλικρινά, ότι δεν θα πληρώνουμε το τέλος για την ΕΡΤ στον λογαριασμό της ΔΕΗ, δεν αρκεί, δεν μου λέει κάτι. Δεν είμαστε νήπια να παραμυθιαζόμαστε τόσο εύκολα και να γυρίζουμε στον μικρόκοσμό μας μέχρι να πειράξουν κι αυτόν. Τουλάχιστον, αυτό θα ήθελα να πιστεύω.
2.656 -ακόμη- άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι εν μία νυκτί. Κι όσο αφελές κι αν ακούγεται, αναρωτιέμαι πώς μπορεί κάποιος να κοιμάται το βράδυ έχοντας αποφασίσει ότι το πρωί θα δώσει τη χαριστική βολή σε έναν ακόμη τομέα, σ' έναν ακόμη κλάδο, σ' ένα ακόμη κομμάτι της κοινωνίας...
Με τρομάζει, με ξαφνιάζει, αλλά κυρίως νιώθω την ανάγκη να δω αυτούς που λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις να βρίσκονται στην ίδια μοίρα με αυτούς για τους οποίους αποφασίζουν.
Συγχαρητήρια σε όσους το σκέφτηκαν και το υλοποίησαν, αυτό θα πει έχω πρόγραμμα και κυρίως, έτσι ενεργεί ένα κράτος πρόνοιας. Εύγε!


Μπορείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμα της ΕΡΤ εδώ: