Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο Χάρης Αττώνης και η γλυκύτητά του...

Ο Χάρης Αττώνης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση -και σπάνια, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε- καλλιτέχνη. Ο λόγος, βέβαια, είναι πως πρόκειται για έναν απολύτως κανονικό άνθρωπο, γήινο, γλυκύτατο, χαμογελαστό, καθόλου μεμψίμοιρο, με ανησυχίες, πολύπλευρο ταλέντο, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και απόψεις και να τονίσουμε πως είναι καταπληκτική συντροφιά στην κατανάλωση γλυκών εδεσμάτων!
Την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη -όπου αποφασίσαμε να κάνουμε το στούντιο του Spam Radio ζαχαροπλαστείο- ο Χάρης βρέθηκε στο Spame Πακέτο με αφορμή την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, “I am my own wife”, και παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στο Black Box του «104». Υποδύεται 40 ρόλους με κύριο τη Charlotte που, όμως, γεννήθηκε Lothar… Μια ανατρεπτική ζωή που ξεκίνησε το 1928 και έληξε το 2002, με διαδρομή από τη ναζιστική νεολαία της Γερμανίας και πατέρα φασίστα, τον οποίο και σκοτώνει υπερασπιζόμενη τη ζωή και την οικογένειά της, μέχρι το μουσείο που δημιούργησε, το υπόγειο του οποίου διαμόρφωσε σε μπαρ για ομοφυλόφιλους και διαφορετικών προτιμήσεων ανθρώπους, αλλά και την κατηγορία για προδοσία του συνεργάτη της στη Στάζι.
Έχει αγαπήσει αυτό το χαρακτήρα και νιώθει ευτυχής για τη συγκεκριμένη δουλειά και τους συνεργάτες του. Όπως μας είπε, μέσα από αυτή την παράσταση αγάπησε και πάλι το θέατρο. Μέσα σε άλλες συνεργασίες είχε δεχτεί ανταγωνιστικές συμπεριφορές, προσπάθειες να αποδείξει κάποιος πως είναι καλύτερος από κάποιον άλλο κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αγάπη του για το θέατρο.
Η συγκυρία, όμως, τον δικαίωσε, από τη στιγμή που ένιωσε πως βρίσκεται με ανθρώπους που συνεργάζονται αρμονικά, δεν έχουν καμιά διάθεση να επιβληθούν στους άλλους και η δουλειά τους θα γίνεται με ηρεμία και αρμονία. Έτσι, η σχέση αναθερμάνθηκε.
Αυτός είναι και ο λόγος που θα ήθελε να είναι απολύτως βέβαιος πως και η επόμενη θα είναι μία αντίστοιχη συνεργασία.
Ο χορός και η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τέχνη του ηθοποιού για τον Χάρη Αττώνη, γι’ αυτό πήγε στο Λονδίνο για να κάνει συνδυαστικές σπουδές θεάτρου και media. Δούλευε παράλληλα για να καταφέρει να ζήσει, καθώς η ζωή εκεί ήταν πολύ ακριβή. Του δόθηκε η ευκαιρία να μείνεικαι να δουλέψει εκεί, αυτό, όμως, θα σήμαινε πως οικονομικά δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει.
Ο δρόμος, λοιπόν, τον έφερε πίσω στην Ελλάδα και σε διαφορετικά είδη τέχνης, πέρα από το θέατρο –ο Χάρης έχει περάσει και από τη Λυρική Σκηνή, βεβαίως, βεβαίως. Ο Tareq του ζήτησε να συμμετάσχει τραγουδώντας στον πρώτο του δίσκο. Το επόμενο βήμα ήταν να του ζητήσει να γράψει στίχους για το ντουέτο του με την Νατάσσα Μποφίλιου, αλλά και για τον υπόλοιπο δίσκο. Και αυτό έκανε! Ο Χάρης είναι, άλλωστε, ένα πολυτάλαντο πλάσμα.
Όσο για την άποψή του για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα του 2012, τον ρόλο της Εκκλησίας στα όσα διαδραματίζονται, την τέχνη που βάλλεται από μικρές ομάδες που επιβάλλονται στις μεγαλύτερες, την μη κερδοσκοπική εταιρεία Degree Zero και τη φορολόγησή της από το «φιλότεχνο» εδώ και χρόνια κράτος, δεν έχετε παρά να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο. Αξίζει, ωστόσο, να κρατήσουμε τη φράση του Χάρη: «Αν κάποιος έχει πρόβλημα στο να ονειρεύεται, ας έρθει να μας λιθοβολήσει».
Γιατί τα όνειρα και οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρα, όπως έλεγε κι ο V στην ταινία "V for Vendetta".
http://www.mixcloud.com/SpamePaketo/spame-30-11-2012/