Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Μιζέρια και γιορτές δεν πάνε μαζί!

Γιορτές... Μέρες που γεμίζουν αισθήματα, ανθρώπους, μυρωδιές, γεύσεις, προσδοκίες κι αναμνήσεις. Μέρες που έρχονται για να αλλάξουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας, μόνο για λίγο, τόσο όσο χρειάζεται για να σε βάλουν σε σκέψη και να σε θέσουν σε εγρήγορση.
Μερικοί άνθρωποι, δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν διαφορά αυτή την περίοδο. Παραμένουν μίζεροι, γκρινιάρηδες και μονήρεις θεωρώντας μεμπτό να χαίρεσαι, να μοιράζεσαι, να χαμογελάς, να βρίσκεσαι με ανθρώπους που αγαπάς. Τί κρίμα... Γι' αυτούς, αλλά και για εκείνους που γίνονται αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς.
Η αγάπη κι η χαρά είναι για να μοιράζονται, έτσι μόνο πολλαπλασιάζονται. Είναι, πράγματι, ιδιαιτέρως άσχημο και ενοχλητικό, μέσα την οικονομική κρίση να γινόμαστε και μίζεροι. Κάποιοι, βεβαίως, είχαν την προδιάθεση, αλλά τώρα τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν κατάφωρα μίζεροι.
Αντί, λοιπόν, να σκέφτονται ότι το σημαντικό είναι να είμαστε υγιείς, ήρεμοι και να έχουμε ανθρώπους να αγαπάμε και να μας αγαπούν, ώστε να περνάμε μαζί τους ουσιαστικές, χαρούμενες κι ανέμελες στιγμές, σκέφτονται ότι δεν είναι καιρός για έξοδα, ότι δεν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι και πρέπει να μένουμε κλεισμένοι σαν να κρυβόμαστε κοιτώντας το ταβάνι και προσευχόμενοι, μπας και συμβεί το θαύμα!
Με τη διαφορά ότι τα θαύματα έχουμε τη δύναμη να τα κάνουμε εμείς, ξεκινώντας από μικρές κινήσεις και πάντα απλώνοντας το χέρι στους γύρω μας. Γιατί τα δύσκολα όταν τα μοιράζεσαι μαλακώνουν και τα ευχάριστα πολλαπλασιάζονται, αλλά αν είναι να εξηγείς και τα αυτονόητα, χάθηκε το παιχνίδι.
Μόνο που χαλάει κι η δική μου διάθεση όταν έχω να αντιμετωπίσω τέτοιου είδους νοοτροπίες, αλλά κυρίως, με κουράζουν, με εξουθενώνουν ψυχολογικά κι αρνούμαι να το επιτρέψω τέτοιες μέρες.
Θέλω χαρά, χαμόγελα, ανεμελιά, αγάπη, φίλους αληθινούς, ζεστασιά. Ακόμη κι αν η ανεμελιά διαρκεί μόνο 10 μέρες, εγώ τη θέλω, τη δικαιούμαι, την αξίζω και δεν το διαπραγματεύομαι. Δεν κοστολογούνται όλα, δεν έχουν μια τιμή, υπάρχουν πιο απαραίτητα και ουσιώδη πράγματα και καταστάσεις.
Γι' αυτό ας χαμογελάμε, ας αγαπάμε, ας αγκαλιαζόμαστε και ας χαιρόμαστε παρέα με όσους μπορούν να το νιώσουν και να μας το προσφέρουν. Οι υπόλοιποι χρειάζονται επιστημονική βοήθεια, δεν θα τους λύσουμε εμείς τα προβλήματα!

Χρόνια πολλά και όπως τα ονειρεύεστε!