Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

H Κατερίνα Λέχου δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται...

Η Κατερίνα Λέχου βρέθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 στην εκπομπή Spame Πακέτο για κάτι παραπάνω από μία ώρα. Μας μίλησε για την παράσταση "Χάρτινα Λουλούδια" στην οποία πρωταγωνιστεί, τους λόγους για τους οποίους η ίδια επέλεξε το συγκεκριμένο έργο, πότε ήρθε σε επαφή πρώτη φορά μ' αυτό. Για τη συνεργασία της με τον Άρη Σερβετάλη μετά από 10 χρόνια και μάλιστα στο θέατρο, τις εντυπώσεις από την συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου (τον οποίο γνώρισε πρώτη φορά μετά από πρόταση του Άρη Σερβετάλη) κι ήταν αυτός που την μύησε στο "σωματικό" θέατρο, γιατί: Πρώτα σωματοποιείς αυτό που διαβάζεις και στη συνέχεια καταλαβαίνεις γιατί το κάνεις.
Μας μίλησε, ακόμη, για τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις αυτής της παράστασης, την συνάφεια του έργου με την σημερινή πραγματικότητα, το κριτήριο των θεατών και πόσο ωραίο είναι που ο καθένας εξ αυτών εκλαμβάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπει. Την τυποποίηση που γίνεται μέσω της τηλεόρασης και το έχει ζήσει, αν και προσπαθεί να το αποφύγει όσο γίνεται. Τί είναι σημαντικό για εκείνη σε μια συνεργασία, ποιές είναι οι εντυπώσεις του κοινού για την παράσταση, πώς τις μετρά και πώς την επηρεάζουν.
Επέμεινε πως ο ρόλος του "Μπαρακούντα" έπρεπε να δοθεί στον Άρη Σερβετάλη και μόνο και δικαιώθηκε αυτή της η επιλογή κι επιμονή. Είναι σαν να κρύβει μυστικά, ακόμη και αν τον ξέρεις, μοιάζει πάντα σαν να κρύβει κάτι που δεν πρόκειται να συ αποκαλύψει ποτέ. Αυτό είναι που ταίριαζε και με τον ρόλο, αλλά είναι κι ένα στοιχείο που την γοητεύει στους ανθρώπους.
Η ηρωίδα της, η Εύα, είναι μια αστή, μοναχική. Στην πραγματικότητα κι εκείνη είναι μοναχική, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Είναι επιλεκτικά μοναχική, τις στιγμές που θέλει, χωρίς να σημαίνει ότι νιώθει μοναξιά ή δεν έχει γύρω της ανθρώπους που αγαπά και νοιάζεται.
Τα Δευτερότριτα είναι στο Θέατρο Ιλίσια με την παράσταση "Χάρτινα Λουλούδια", τις υπόλοιπες μέρες, όπως μας είπε εκτός αέρα, ..."θεατράζεται", παρακολουθώντας πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Μια σοβαρή, ίσως και λίγο αυστηρή, γοητευτική γυναίκα, με αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρουσες απόψεις.
Πρώτη εικόνα: είναι ψηλόλιγνη, τόσο αδύνατη που σε αφήνει άναυδο, με μεγάλα κεχριμπαρένια μάτια, χαμόγελο που δεν το χαρίζει εύκολα, ούτε συγκαταβατικά, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και χωρίς να υποκύπτει στη συνήθεια να ανταλλάσσουν οι άνθρωποι ψεύτικες κολακείες σε τέτοιες περιστάσεις. Γι' αυτό κι η φιλοφρόνηση από εκείνη έχει ειδικό βάρος.
Δεν θα της ταίριαζε ο χαρακτηρισμός "γλυκιά", μάλλον επιβλητική και δυναμική, αλλά σίγουρα κερδίζει το σεβασμό και τον θαυμασμό των συνομιλητών της. Δικαίως.
Απολαύστε τη συνέντευξη μαζί της εδώ:
http://www.mixcloud.com/SpamePaketo/spame-14-12-2012/